Castellet de Banyoles

El pas de la cultura ibèrica, entre el segle VI aC i el segle I aC, ha deixat un llegat patrimonial molt important a les Terres de l’Ebre.

El territori va ser ocupat per diferents tribus, entre les quals en destaca els Ilercavons, una de les cultures ibèriques que va ser més dinàmica gràcies a la seva privilegiada situació geogràfica, a prop del riu Ebre, una via fluvial molt important.

poblat-iberic-castellet-banyoles-tivissa-tarragona-ilercavons-turisme-terres-de-lebre-01-01Entre el conjunt de jaciments ibers de la Ribera d’Ebre en destaca elCastellet de Banyoles a Tivissa.

Es tracta d’una ciutat ibèrica, situada a 6 km de Tivissa, és un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya i també ho debia ser a la seva època. Ocupa un posició estratègica immillorable, a l’extrem d’un altiplà que domina visualment el curs del riu Ebre i la cubeta de Móra. Per les seves dimensions es creu que va exercir com a capital de la Ilercavònia. Tanmateix, les troballes al jaciment fan pensar en la possibilitat que albergués un santuari o lloc de culte a l’interior del poblat.

poblat-iberic-castellet-banyoles-tivissa-tarragona-ilercavons-turisme-terres-de-lebre-01-011-01

Les primeres intervencions del jaciment es duen a terme arran del descobriment de l’anomenat tresor de Tivissa format per quatre pàteres, onze vasos i un braçalet, tot de plata, que formen un conjunt de peces votives ibèriques, datades al s.III aC, úniques a Catalunya.

Actualment el jaciment es troba en excavació, no obstant, permet visitar-lo i entendre la distribució dels diferents punts d’habitatges de manera lliure i gratuïta. Us recomanem que aneu fins al final del poblat per albirar les fantàstiques vistes panoràmiques que ofereix l’indret.

poblat-iberic-castellet-banyoles-tivissa-tarragona-ilercavons-turisme-terres-de-lebre-01-011-012-01