Camí de Sirga

Una de les propostes de cicloturisme més atractives de les Terres de l’Ebe, juntament amb la Via Verda, és la Via Blava o Camí de Sirga, la qual transcorre pel GR-99 travessant les comarques de la Ribera d’Ebre, Baix Ebre i Montsià.

cami de sirga ribera ebre via blava

Es tracta d’un recorregut que ressegueix el curs del riu Ebre des de el seu naixement, fins a la desembocadura, prop de 1.150 quilòmetres dividits en 59 trams de 20 km passant per les Comunitats Autònomes de Cantabria, Castella i Lleó, La Rioja, País Basc, Navarra, Aragó i Catalunya. La posada en valor del GR-99 fou incentivada pels principals actors de l’excursionisme i el senderisme de l’Estat Espanyol, els quals denominaren la ruta camins Naturals de l’Ebre.

A  les Terres de l’Ebre el GR-99 es conegut com el camí de Sirga. Des d’antic, les aigües de l’Ebre han estat solcades per les diverses civilitzacions que hi han fet estada: els ibers, els romans, els sarraïns, els cristians…. Habitualment les naus navegaven empeses per la força favorable del corrent del riu i dels vents. Però en cas contrari, era necessària l’ajuda dels animals de càrrega i els sirgadors, homes de força, que des dels senders que vorejaven el riu estiraven cordes per empènyer les embarcacions plenes de mercaderies riu amunt.

El recorregut del GR-99 a les Terres de l’Ebre, permet descobrir gran part del nostre territori a un ritme pausat i sempre acompanyats pel nostre riu. Per les Terres de l’Ebre hi discorren 6 dels 59 trams, més concretament els trams 37, 38, 39, 40, 41 i 42.

Trobareu informació detallada dels recorreguts de l’Ebre català al següent enllaç: http://www.caminosnaturales.com/ebro/