Navegar en llaüt: Lo Roget

Des de temps antics l’Ebre ha estat una de les vies de comunicació més  importants de la Península Ibèrica, permetent la circulació de mercaderies i persones entre aquesta i el mediterrani. Aquest fet feu que fins fa relativament poc la navegació fluvial per l’Ebre aportés dinamisme econòmic, social i cultural al conjunt dels pobles riberencs. Actualment i després que el transport fluvial desaparegués per complet s’està recuperant la navegació per a l’oci i el turisme. Amb tot s’ofereix l’oportunitat de navegar per l’Ebre a vista de llaüter i gaudint del paisatge riberenc des de dins el riu.

Ibers, fenicis, romans, musulmans i posteriorment cristians utilitzaren l’Ebre com a eix de comunicació. Durant el període medieval es forjà l’economia fluvial a l’Ebre i cada vegada apareixien més llaguters i altres oficis relacionats amb la navegació fluvial. L’activitat, que només cessava en casos puntuals com riuades o guerres augmentà lentament fins a principis del segle XIX. Fou a partir d’aleshores que la navegació per l’Ebre anà disminuint fins acabar desapareixent a causa de l’aparició del ferrocarril, les carreteres i la construcció dels embassaments de Mequinensa, Riba-roja i Flix.

Encara que quelcom assenyala que els llaüts o llaguts, l’embarcació per excel·lència de l’Ebre català, té els seus orígens en l’ocupació musulmana de l’Ebre, les embarcacions que han navegat pel riu Ebre han estat diverses i han evolucionat de tal manera, que fins als últims anys de navegació erenels llaüts, juntament amb les muletes, les embarcacions que més s’usaven.

Actualment, els llaüts tornen a navegar per les Terres de l’Ebre. Aquests han estat recuperats per a poder gaudir de la navegació fluvial des d’un punt de vista lúdic com és el cas d’Ascó, que amb la construcció d’una rèplica moderna d’un llaüt, anomenat ‘lo Roget’, nom d’un antic bandoler morisc que va evitar la seva expulsió l’any 1609, es fan viatges turístics entre Ascó i Garcia durant els períodes que la navegabilitat fluvial es permesa i que coincideixen amb els mesos de més bonança climàtica i afluència turística.

Lo Roget permet navegar pel riu Ebre gaudint del paisatge fluvial, dels exuberants boscos de ribera i coneixent la importància del riu Ebre com a via de comunicació en el passat, gràcies a una audioguia que durant el trajecte explica en diferents idiomes (català, castellà, anglès, rus i francès) com l’Ebre va constituir durant segles una autèntica autopista comercial i cultural.

Sens dubte es tracta d’una experiència lúdica única i molt enriquidora tant des d’un punt de vista cultural com natural i que qualsevol turista i visitant de les Terres de l’Ebre no es pot perdre. Podeu sol·licitar més informació i fer la vostra reserva des del nostre establiment i trobareu més informació al següent enllaç: www.ascoturisme.com