Móra d’Ebre
Visitar Móra d’Ebre és un niu de sorpreses, la part antiga de la ciutat amaga notables edificis com el castell o l’església i la zona fluvial indrets on la vila es fusiona amb les aigües del riu.
Móra d’Ebre és la capital de la comarca de la Ribera d’Ebre. La ciutat d’aproximadament 6.000 habitants es situa al bell mig de la cubeta de Móra, a la riba dreta del riu Ebre i entre el pas de l’Ase i el de Barrufemes. Tot i la relativa llunyania amb el mar, la població tan sols es troba a 38 m d’altitud sobre el nivell del mar a efectes dels processos d’erosió del riu Ebre.
Actualment, Móra d’Ebre i Móra la Nova, a l’altra banda del riu Ebre, es troben en punt estratègic de comunicacions, ja que hi conflueixen les principals vies del nord de les Terres de l’Ebre. Arribem a Móra d’Ebre per les carreteres N-420, C-12 i T-324.
Un dels monuments més emblemàtics i característics de Móra d’Ebre és el pont d’Arcades, es tracta del pont que connecta Móra d’Ebre i Móra la Nova i que configura avui part de l’skyline de la població. El passat 7 de setembre de 2013 feu 70 anys que es va construir, després de que durant la batalla de l’Ebre es destruís l’anterior pont de ferro.
El casc antic de Móra d’Ebre el presideix el castell de Móra, una notable construcció que dominava la plana fluvial i que avui encara conserva les seves muralles i torres. A l’època mitjana, la vila formava part de l’anomenada Baronia d’Entença, la qual sovint entrava en conflicte amb les places templeres que l’envoltaven d’Ascó i Miravet. Al seu interior podem gaudir del centre interpretatiu de la Batalla de l’Ebre en el qual ens contextualitza Móra i el seu castell durant aquest període. més informació, horaris i preus de les visites guiades al castell de Móra d’Ebre.
Un altre dels edificis mes notoris de Móra d’Ebre és l’església Prioral dedicada a Sant Joan Baptista i que amb els anys ha patit diferents modificacions arquitectòniques. L’església es troba ubicada a la plaça de Baix on hi havia el primer port fluvial de la vila. És un temple d’una sola nau coberta amb volta de creueria i capçada a llevant per un absis de planta poligonal. Està decorada amb pilastres d’estil dòric i una cornisa de regust renaixentista.
A les escales trobem tot un conjunt de plaques que recorden fins on arribava l’aigua del riu Ebre durant les riuades viscudes a la població.
A Móra hi trobem altres edificis religiosos destacables com el Convent de les Mínimes i l’església del Sagrat Cor, el primer temple expiatori de Catalunya i d’estil neogòtic o les ermites de Santa Madona, de Sant Jeroni, de Santa Magdalena i la del Calvari, aquesta última un mirador excepcional de la zona.