Quan hom arriba a Móra d’Ebre o bé l’albira des de la llunyania fixa la seva mirada sobre el pont d’Arcades que la presideix. El pont, destaca per la singular bellesa i forma de les seves arcades. pont arcades mora ebre turisme ribera terres catalunya-01

El pont uneix les dues bandes del riu Ebre, més concretament, el termes municipals de Móra d’Ebre i Móra la Nova, i s’ha convertit amb els anys en un símbol identitari i inconfusible de la comarca de la Ribera d’Ebre. Per a travessar l’Ebre a l’altura de Móra d’Ebre també ho podem fer a través de la carretera N-420 que enllaça Gandesa i Alcanyís amb Falset i Reus.

L’estructura de formigó armat fou dissenyada per l’enginyer Eduardo Serrano. La seva construcció s’inicià el 1940 i fou inaugurada el 7 de setembre de 1943. Abans de l’actual pont d’Arcades hi havia el famós Pont de Ferro promogut per Joan Caballé Goieneche (conegut com el diputat del pont), construït per La Maquinista Terrestre i Marítima i inaugurat el 1918. El Pont de Ferro fou destruït de la mateixa manera que moltes altres infraestructures de la Ribera d’Ebre durant la Guerra Civil Espanyola. En el cas del Pont de Ferro fou l’exèrcit republicà en retirada qui l’enderrocà el 3 d’abril de 1938.

Per commemorar l’efemèride de la construcció d’aquesta in­fraestructura tan representativa de la comarca, l’Arxiu Comarcal de la Ribera d’Ebre (ACRE) ha fet una exposició que pretén posar llum sobre el procés de gesta­ció del pont i com aquest s’ha convertit en un símbol identitari de la comarca. Actualment l’exposició es pot veure a Móra la Nova fins el 18 de maig. Més informació.