La inacessibilitat, l’aïllament i el baix grau d’antropització han permès conservar els seus valors més essencials, convertint-lo en un dels espais naturals de més valor natural i paisatgístic del sud de Catalunya.

SERRA-DE-LLABERIA-RIBERA-DEBRE-TURISME-01

La serra de Llaberia la comparteixen tres comarques catalanes, la Ribera d’Ebre, el Priorat i el Baix Camp i fa de frontera natural entre la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Panoràmica-des-de-Llaberia-Ribera-dEbre-Turisme-08

La Serra de Llaberia destaca per la proximitat amb el mar, convertint-la en un magnífic mirador de la mediterrània i el Camp de Tarragona, per lessingulars formacions geològiques (grans penyasegats, cavalls bernat, coves, avencs, roques foradades) la diversitat i representativitat biogeogràfica (flora adaptada a penyasegats i zones ventoses), la presencia de nombroses aus com l’àguila daurada o la gralla del bec vermell, per ser l’hàbit natural de la tortuga mediterrània o per desafiar al visitant amb els dips, els gossos vampir que segons la llegenda habita aquestes muntanyes.

LLABERIA-TURISME-RIBERA-DEBRE-06

Podem descobrir la serra de Llaberia a través del llogaret que li dóna nom, Llaberia. El nucli de Llaberia a 680 metres sobre el nivell del mar, a raser de muntanyes com la Miranada de 918 metres o Mont-redon de 846, és un petit poble de muntanya que conserva de manera fidedigna la sevafisonomia medieval, s’acompanya de l’església romànica més meridional de Catalunya, dedicada a Sant Joan Baptista, i de l’únic museu dedicat al transport a bast.

vista panoramica costa daurada serra llaberia-01

Per arribar a Llaberia haurem d’agafar la carretera C-44 que connecta Móra d’Ebre amb l’Hospitalet de l’Infant. Després de deixar el poble de Tivissa i al capdamunt del Coll de Fatxes ens desviem cap a la T-311. Seguidament haurem d’agafar la T-3111 per a ascendir amb el cotxe fins a Llaberia. Són carreteres de muntanya molt estretes i tortuoses però que captiven per la bellesa del paisatge.

Un cop a Llaberia deixem el cotxe a la mateixa entrada i a peu ens endinsem al nucli antic. Recomanem passejar pels seus carrers, observar els detalls artístics de les portes i finestres, admirar la perfecta harmonia entre les pedres de les cases i la natura que l’envolta i gaudir de la seva església romànica.

Per aquells més actius us proposem realitzar l’ascenció a la Miranda de Llaberia, el cim més elevat de la serra, el qual es troba a 30 minuts caminant del poble. L’itinerari és lineal i té una dificultat baixa.