La vila de Flix disposa de dos castells, el vell i el nou, però en aquest cas ens ocuparem del castell nou, d’època carlina i amb millor estat de conservació.

castell flix terres ebre turisme ribera hotel-01

Se situa al nord-est del nucli urbà, dalt d’un turó situat dins del meandre que conforma el riu Ebre i molt a prop del cementiri del poble. És visible des de bona part de les proximitats de Flix i la senyalització direccional per arribar-hi és bona, tant des de Lleida com des d’Ascó i Tortosa.

castell de flix-01

El castell de Flix és de petites dimensions, s’aixeca sota antics vestigis romans i ibers. S’erigí l’any 1874, després que el castell vell o sarraí de dins la vila fos destruït durant la Guerra de Successió. El comte de Morella ordenà construir el castell amb l’objectiu de protegir la dreta de l’Ebre durant la tercera guerra carlina. La construcció la dirigí el mestre d’obres tortosí Gaetà Blanch Sebastià i en la seva construcció hi col·laboraren de manera forçosa habitants de Flix i de pobles de la rodalia.

castell-de-flix-turisme-ribera-debre-7_opt

La fortificació presenta una planta irregular formada per tres torres circulars, unides per murs i amb un pati interior que conserva una gran cisterna de planta ovalada.

Des del castell s’observen unes magnífiques vistes del meandre de Flix, la població i el pantà de Flix.

VISITES

Cal concertar-les, trucant a les oficines de l’Ajuntament de Flix, de dilluns a divendres de 9 h. a 14 h, tel. 977 410 153, o bé adreçant la sol·licitud al correu associaciolacana@gmail.com. Per poder garantir-ho, es recomana fer la concertació amb una antelació de dos dies abans de la visita.

Preu entrada: general, 2 €; reduïda, 1 €.

Entrada reduïda: Grups de 10 persones o més i socis de l’Associació La Cana.

Entrada gratuïta: Grups d’associacions culturals, grups escolars, menors de 12 anys i majors de 65 anys.

Fonts: Ajuntament de Flix