Tivissa

Cal visitar Tivissa si el que es busca és trobar llocs especials i amb caràcter propi. Tivissa és un dels pobles més pintorescos de la Ribera d’Ebre a cavall de les Terres de l’Ebre i la Costa Daurada.

tivissa turisme terres ebre ribera catalunya 2

S’ubica a la part oriental de la comarca, al límit amb el Baix Camp, el Priorat i el Baix Ebre. El seu terme municipal, és un dels més grans de Catalunya i el segon, després de Tortosa, de les Terres de l’Ebre. Tivissa presenta dos grans unitats paisatgístiques, la plana o la zona agrícola i les zones de muntanya o forestals, gran part del seu terme s’engloba dins la Serralada Prelitoral Catalana, més concretament dins les serres de Mestral, formades per les muntanyes de Tivissa i Vandellòs i la serra de Llaberia, les qual fan de frontera natural entre les Terres de l’Ebre i la Costa Daurada.

El seu extens territori ha fet que es converteixi en un paradís dels amants de l’excursionisme a la Ribera d’Ebre, ja que presenta nombroses rutes ben senyalitzades que permeten descobrir la totalitat del seu terme municipal amb la pràctica del senderisme i el cicloturisme. Cal recordar que fou a Tivissa, més concretament a l’entorn de l’ermita de Sant Blai, on es pintaren les primeres marques del GR (sender de Gran Recorregut) a Catalunya i l’estat espanyol.

serra de llaberia tivissaTivissa s’envolta de gegants, són els cims de la serra de Tivissa, que, just al seu darrere, s’aixequen imponents per a dominar el Priorat i la cubeta de Móra. El poble forma una munió de cases arrodonida que deriva en la majestuosa església arxiprestal de sant Jaume. El nucli històric, manté la fisonomia emmurallada amb carrers estrets i sinuosos, així com cases senyorials que aconsegueixen que el visitant es submergeixi en l’època medieval. Als peus del poble s’estenen les hortes, molins hidràulics, els abeuradors i els rentadors.

El municipi de Tivissa compta, a 6 km de la població, amb un dels jaciments ibèrics més importants de Catalunya i inclòs en la Ruta dels Ibers. Es tracta del poblat ibèric del Castellet de Banyoles declarat monument historicoartístic l’any 1978. Ocupa un posició estratègica immillorable, a l’extrem d’un altiplà que domina visualment el curs del riu Ebre i la cubeta de Móra. Les troballes al jaciment fan pensar en la possibilitat que albergués un santuari o lloc de culte a l’interior del poblat.

ermita de sant blai tivissa

Molt a prop del poble hi trobem l’ermita de Sant Blai que juntament amb la font i les singulars formacions geològiques de l’estret de Tivissa, dibuixen un dels paratges naturals més espectaculars de la Ribera d’Ebre. Es diu que, per commemorar l’expulsió dels sarraïns, els Tivissans construïren una ermita dedicada a Sant Blai, de nau rectangular amb absis i sis capelles laterals.

Amb tot Tivissa es converteix en un altre dels punts de visita obligat al nord de les Terres de l’Ebre que per la seva bellesa paisatgística i la seva història i monumentalitat li confereixen una identitat pròpia que captiva qualsevol visitant.

Podem arribar a Tivissa a través de la C-44 que connecta Móra d’Ebre amb l’Hospitalet de l’Infant.