Móra d’Ebre

Visitar Móra d’Ebre és un niu de sorpreses, la part antiga de la ciutat amaga notables edificis com el castell o l’església i la zona fluvial indrets on la vila es fusiona amb les aigües del riu.

mora ebre turisme ribera terres de lebre 1

Móra d’Ebre és la capital de la comarca de la Ribera d’Ebre. La ciutat d’aproximadament 6.000 habitants es situa al bell mig de la cubeta de Móra, a la riba dreta del riu Ebre i entre el pas de l’Ase i el de Barrufemes. Tot i la relativa llunyania amb el mar, la població tan sols es troba a 38 m d’altitud sobre el nivell del mar a efectes dels processos d’erosió del riu Ebre.

Actualment, Móra d’Ebre i Móra la Nova, a l’altra banda del riu Ebre, es troben en punt estratègic de comunicacions, ja que hi conflueixen les principals vies del nord de les Terres de l’Ebre. Arribem a Móra d’Ebre per les carreteres N-420, C-12 i T-324.hostal gastronòmic la creu turisme ribera ebre terres ebre pont arcades-01

Un dels monuments més emblemàtics i característics de Móra d’Ebre és el pont d’Arcades, es tracta del pont que connecta Móra d’Ebre i Móra la Nova i que configura avui part de l’skyline de la població. El passat 7 de setembre de 2013 feu 70 anys que es va construir, després de que durant la batalla de l’Ebre es destruís l’anterior pont de ferro.

CASTELL DE MÓRA D'EBRE TURISME-08

El casc antic de Móra d’Ebre el presideix el castell de Móra, una notable construcció que dominava la plana fluvial i que avui encara conserva les seves muralles i torres. A l’època mitjana, la vila formava part de l’anomenada Baronia d’Entença, la qual sovint entrava en conflicte amb les places templeres que l’envoltaven d’Ascó i Miravet. Al seu interior podem gaudir del centre interpretatiu de la Batalla de l’Ebre en el qual ens contextualitza Móra i el seu castell durant aquest període. més informació, horaris i preus de les visites guiades al castell de Móra d’Ebre.

club nàutic móra ebre 8

Un altre dels edificis mes notoris de Móra d’Ebre és l’església Prioral dedicada a Sant Joan Baptista i que amb els anys ha patit diferents modificacions arquitectòniques. L’església es troba ubicada a la plaça de Baix on hi havia el primer port fluvial de la vila. És un temple d’una sola nau coberta amb volta de creueria i capçada a llevant per un absis de planta poligonal. Està decorada amb pilastres d’estil dòric i una cornisa de regust renaixentista.

TURISME MÓRA D'EBRE ESGLÉSIA-08

A les escales trobem tot un conjunt de plaques que recorden fins on arribava l’aigua del riu Ebre durant les riuades viscudes a la població.

A Móra hi trobem altres edificis religiosos destacables com el Convent de les Mínimes i l’església del Sagrat Cor, el primer temple expiatori de Catalunya i d’estil neogòtic o les ermites de Santa Madona, de Sant Jeroni, de Santa Magdalena i la del Calvari, aquesta última un mirador excepcional de la zona.