Ermita de Berrús

L’ermita de Santa Magdalena de Berrús, emplaçada a dalt d’un turó molt a prop del pantà de Riba-roja és una construcció romànica que s’acompanya d’una història que la converteix en una de les més singulars de la Ribera d’Ebre.

ermita-berrús3

L’ermita fou antigament l’església parroquial de Berrús, un petit poble, que al segle XIII pertanyia a la comanda d’Ascó i, que més tard, passa sota jurisdicció de Riba-roja d’Ebre.  El poble quedà despoblat a causa de l’epidèmia de la pesta entre el segle IX i X i els supervivents l’abandonaren per anar a viure als pobles del voltant, concretament a Riba-roja d’Ebre, Vilalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. Es té constància que abans de la guerra civil una família s’hi establí de nou, a l’única casa que quedava d’empeu.

Amb la construcció del pantà de Riba-roja, als anys seixanta, el poble quedà anegat però l’ermita fou desmuntada pedra a pedra i reemplaçada a la ubicació actual, un petit turonet d’on s’albiren unes fantàstiques vistes del pantà i de les muntanyes calcàries que l’envolten.

ermita-berrús2

Per accedir-hi ens hem de desplaçar fins a Riba-roja d’Ebre i des d’allí seguir la carretera cap a la Pobla de Massaluca, després de passar les comportes del pantà i resseguir la carretera arribem en un punt elevat on a mà dreta ens apareix la senyalització per agafar un camí rural que ens porta fins l’ermita.